Ücretsiz Danışma Hattı

Emekli Olacağım Yaş Kaçtır?

Eylül 1997’de SSK girişim var, ticaret lisesi mezunu olduğum için. Ancak bilfiil prim ödemeye Eylül 1999’da başladım ve aralıksız bugüne kadar prim ödemem yapıldı. Doğum tarihim 28 Ocak 1981. Emekli olacağım yaş kaçtır? Seyhan Foçalı

Sanırım bayansınız. Eylül 1997’deki staj sigortanız emeklilik açısından sigorta başlangıcınız sayılmaz. Emeklilik şartlarınız, 1999 Eylül ayında sigortanızın başladığı güne göre değişir.

Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden önce ise normal emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 prim günü ve 56 yaş, yaştan emeklilik için ise 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim günü ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz. Bugüne kadar aralıksız prim ödendiğine göre prim gününüz 5975 günden fazla olmalı. Bu durumda 56 yaşınızı dolduracağınız 21 Ocak 2037’de emekli olursunuz.

Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999’dan sonra ise emeklilik için 7000 prim günüyle 58 yaş veya 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 prim günü ve 58 yaş şartlarını sağlamız gerekiyor. Bu durumda da prim gününüz 4500 günden fazla olup, 25 yıllık sigortalılık süreniz 58 yaşınızdan önce dolacağından, 58 yaşınızı dolduracağınız 28 Ocak 2039’da emekli olursunuz.

 

Engellilik oranında yetkili kurulların kararı önemli

Yüzde  48 engelliyim. Özel sektöre engelli girdim ama vergi dairesinden yüzde 23 çalışır oranı verdiler. Raporumda vergi indirimi almam söyleniyor ama vergi dairesi onaylamıyor. Bunu nasıl düzelttirebilirim? 2008 girişliyim, 2039 prim günüm var, ne zaman emekli olabilirim? 2 senedir özel sektördeyim, işten kendim çıksam tazminat alabilir miyim? Bir işçiye her 6 ayda bir zam uygulanması yapılıyor mu? İsmi saklı

Raporunuzda vergi indirimi almanız gerektiğinin söylenmesi önemli değil, önemli olan Maliye Sağlık Kurulunun en az yüzde 40 oranında çalışma gücü kaybınız olduğunu kabul etmesi. Sağlık Kurulunun kararına karşı dava açabilirsiniz.

Emeklilik şartlarınız vergi indirimi ya da SGK Sağlık Kurulunun çalışma gücü kayıp oranınızın en az yüzde 40 olduğunu kabul edip etmemesine ve sigorta başlangıç yılınızın ay ve gününe göre değişir. Net bilgiler verirseniz, daha net yanıtlar verebilirim.

Mevcut durumunuzla kendiniz işten çıkarsanız kıdem tazminatı alamazsınız. Sigorta başlangıç tarihinizi gün, ay ve yıl olarak bildirirseniz, hangi şartlarla kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılabileceğinizi söyleyebilirim.

İşçilere yapılacak zam bireysel veya toplu iş sözleşmeleri ile belirlenir. Yasada işçilere altı ayda bir zam yapılacağına ilişkin bir düzenleme yok.

FHZ’den yararlanırsınız ancak emeklilik yaşınız değişmez

Doğum tarihim 29 Haziran 1969. Sigorta başlangıcım 25 Ekim 1987. 1994 Aralık-1996 Nisan arasında askerliğimi yedek subay olarak 15 ay yaptım. Askerlik uzadığından 3 ay rütbe aldım, teğmen oldum. Askerlerin yararlandığı yıpranma süresinden ben de yararlanabilir miyim? Yararlanabilirsem bu bana nasıl bir avantaj sağlar, emeklilik tarihimi öne çeker mi? Murat Gerginler

Asteğmen ve teğmen olarak görev yaptığınız sürenin dörtte biri kadar fiili hizmet süresi zammı (FHZ) süresine hak kazanırsınız. Bu süre prim ödeme gün sayınıza eklenir, sigorta başlangıcınız farazi olarak bu süre kadar geri gelir ancak emeklilik şartlarınızı değiştirmeye yetmez. Ayrıca 4/a (SSK) statüsünden emekli olacağınızdan, emeklilik yaşınızdan düşülmez. 5375 prim günüyle, 50 yaşınızı dolduracağınız 29 Haziran 2019 tarihinde 4/a statüsünden emekli olmaya hak kazanırsınız.

SEZGİN ÖZCAN

yaklasim.com

İlginizi Çekebilecek Diğer Blog Yazıları

%20 İndirim fırsatlarımızdan faydalanmak için takip edin.
ADRES
Mimar Sinan Mahallesi Evliya Hoca Sokak No:2/1 Üsküdar / İSTANBUL
TELEFON
E-BÜLTENE KAYDOL
Ürünlerimiz ve hizmetlerimizle ilgili kampanyalardan ilk sizin haberiniz olsun.
Whatsapp

SİZİ ARAYALIM

Bilgilerinizi gönderdikten sonra, en kısa süre içerisinde talepleriniz için sizinle iletişime geçilecektir.