Torba Kanun’un çok fazla avantaj sağladığını belirten SGK İl Müdürü Ramazan Yıldız, muhasebeci ve mali müşavirleri işveren teşvikleri konusunda bilgilendirdiği seminerde, teşviklerle işsizlik sorununun çözüme kavuşacağını söyledi.
SGK İl Müdürü Ramazan Yıldız, Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (BSMMMO) ‘6111 Sayılı Kanun’a Göre İşveren Teşvikleri’ konulu seminer düzenledi. BAOB Yerleşkesi’ndeki Oda hizmet binasında meslek mensuplarının yoğun katılımıyla gerçekleşen seminer öncesinde söz alan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, “Bugün burada, 6111 Sayılı Torba Yasa ile birlikte getirilen yeni sigorta primi teşviği hakkında SGK il müdürümüzden detaylı bilgi alacağız. Meslek mensupları olarak uygulamaya yönelik ciddi tereddütler yaşıyoruz. Bugünkü seminerde edineceğimiz bilgilerle, sigortalı ve işverenlere daha sağlıklı hizmet sunma imkanı bulacağımıza inanıyorum” diye konuştu. Topcu’nun konuşmasının ardından kürsüye çıkan SGK İl Müdürü Ramazan Yıldız ise ‘Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı vergi affı’ olarak nitelendirilen 6111 Sayılı Kanun’a göre işveren teşvikleri hakkında bilgi verdi. Torba kanunu ile beraber işveren teşvikleri konusunda kritik düzenlemeler yapıldığını belirten SGK İl Müdürü Ramazan Yıldız, düzenlemelerle kayıtlı işsiz sayısını azaltmayı hedeflediklerin vurguladı.ÖNEMLİ DÜZENLEMELER
25 Şubat 2011’de yürürlüğe giren 6111 sayılı Torba Kanun’un çok fazla avantaj sağladığını belirten Ramazan Yıldız, “Şimdiye kadar ağırlıklı olarak hep işçi, memur, esnaf kesimi ele alındı. Şimdiki teşviklerle işverenler açısından da çok önemli düzenlemeler yapıldı. İşverenlerin SGK’ya olan borçları yapılandırıldı. Yasada belirtilen kapsama giren kişilerin 31 Aralık 2015 tarihine kadar işe alınmaları halinde, bunların sigorta primlerinin işveren payları İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Her bir teşvik maddesinden yararlanabilmek için işe alınan kişinin son 6 ay içinde SGK’ya bildirilmemiş olması ve işe girdiği işyerindeki son altı aylık personel ortalamasına ilave olarak işe alınması gerekiyor. Böylece bir işyerinden diğerine aktarma yapıp teşvik alınamayacağı gibi, işverenlerin bir işçiyi çıkarıp yerine başkasını alarak teşvikten yararlanması da önlenmiş olacak. Devlet öncelikle, bütün işsizlerin İŞKUR’a kaydolmasını istiyor. Bunun yanında, vasıfsız işsizlerin en azından İŞKUR kurslarıyla da olsa meslek edinmelerini sağlamaya çalışıyor. Diğer taraftan işverenlerin yararlanabileceği prim teşvikinde asgari ücret değil, prime esas kazanç tutarı dikkate alınıyor” dedi.
9 TEŞVİK UYGULANIYOR
25 Şubat’ta çıkan 6111 Sayılı Kanun’a göre, 1 Mart’tan itibaren 9 teşviğin uygulanmaya başlandığını da sözlerine ekleyen Yıldız, teşviklerle birlikte istihdamın artırılması ve kayıtlı işsizliğin azaltılmasının planlandığını vurguladı. Bu çerçevede öncelikli olarak 18-29 yaş arası teknik eğitim almış, mesleki yeterlilik belgesine sahip olan teknik lise mezunlarının tamamının teşvik kapsamında olduğunu ifade eden SGK İl Müdürü Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu teşvik uygulaması 2015 yılının sonuna kadar devam edecek. Bakanlar Kurulu’nca yetki veriliyor. Kanunun getirdiği en güzel değişikliklerden biri de birden fazla teşvikten yararlanma imkanının getirilmesidir. Kişi hem 5 puanlık indirimden yararlanabilecek, hem de 6111 sayılı teşvikten faydalanacak. Sigortalıların girişleri ile ilgili olarak, yapılan değişiklik bu. O değişiklik çerçevesinde e-bildirge ekranından giriş yapılacak. Oradan talep alınacak. Ama onun arkasında kişilerin mesleki yeterlilik belgesi veya teknik eğitim almışsa, bu belgelerin sosyal güvenlik kurumuna sunulması da gerekiyor. Uzatma işlemleri de ona göre yapılacak.” BAOB Yerleşkesi’nde soru-cevap şeklinde devam eden seminerin sonunda ise BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, SGK İl Müdürü Ramazan Yıldız’a günün anısına plaket takdim etti.