Meclis gündeminde olan yasa, çalışan annelere önemli haklar getiriyor. Doğum yapan kadınlar, 6 aya kadar süreyle yarım gün çalışma imkanına kavuşuyor. Memur kadınlar doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Bu sürede mali ve sosyal haklarından hiçbir kesinti yapılamayacak. Çoğul doğumlarda ise bu sürelere 1’er ay daha ilave edilecek. Engelli çocuğu olanlarda süre 12 ay olarak uygulanacak. İzin hakkından evlat edinenler de yararlanacak.
YARI ZAMANLI ÇALIŞAN İŞÇİ ANNENİN MAAŞ HESABI
Normal Maaşı : 2 bin 500 lira
Yarı Zamanlı Maaşı: Bin 250 lira
Devletin Ödeyeceği Ücret: 823 lira 50 kuruş
ÖZEL SEKTÖRDE FARKLI OLACAK
Yarım gün çalışma hakkı, özel sektörde çalışan annelere de geliyor. Memurlara göre farklı olan kısım ise yarım günlük maaşı işverenin, kalanını ise İşsizlik Fonu’nun verecek olmasıdır. Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süreyle çalışan kadın işçilerin, çalıştıkları süreye tekabül eden prim ve ücretlerini işveren, çalışmadıkları süreye tekabül eden prim ve ücretlerini İşsizlik Sigortası Fonu ödeyecek. Yasaya göre, İşsizlik Fonu’nun ödeyeceği tutar ‘asgari ücretin brüt tutarının günlük miktarı’ndan belirlenecek. Bir ay boyunca yarı zamanlı çalışan kişiye, İşsizlik Fonu’nun ödeyeceği tutar 823 lira 50 kuruş olacak. Bu hesapla asgari ücretle çalışan annelerin alacakları maaş artmış olacak. Ücretten sadece damga vergisi kesilebilecek.
YARI ZAMANLI ÇALIŞAN ASGARİ ÜCRETLİ İŞÇİ ANNENİN MAAŞ HESABI
Normal Maaşı (1 Çocuk): Bin 344 lira 22 kuruş (AGİ’li)
Yarı Zamanlı Maaş: 694 lira 45 kuruş (AGİ’li)
Devletin Ödeyeceği Ücret: 823 lira 50 kuruş
DEVLET ÜCRETİ ÖDEYECEK
Özel sektörde çalışan anneler için 3 şart bulunuyor: “Son 3 yılda en az 600 gün priminin yatmış olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması, analık izninin bitiminden sonra 30 gün içinde kuruma başvuruda bulunması.”